Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupa'da borç krizinin daha da kötüye gitmesi ve ABD'de dün açıklanan imalat sanayi verisinin beklenenden kötü çıkması sonrası sıkıntılı seyrini sürdürüyor. Asya hisse senetleri değer kaybederek bu yılki kazançlarını geri verirken, Kore para birimi won değer kaybetti ve Japon tahvil faizleri 2003 yılından bu yana en düşük seviyelerine indi. Dolar endeksi yükselişini 15 güne genişleterek rekor kırdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:28'de yüzde 2.2 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu düşüşle birlikte, bu yıl yüzde 0.8 gerilemiş oldu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla değişiklik göstermedi. Euro son dört ayın en düşük seviyesine geriledi ve üçüncü haftayı da kayıpla geçirmeye yöneldi. Kore para birimi won yüzde 0.9'luk bir kayıp yaşadı. Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2.5 baz puan düşerek yüzde 0.2'ye inerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi rekor seviyeye indi. Dolar Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Petrol son altı ayın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyor.

Avrupa'da derinleşen borç krizinin küresel büyümeyi tehdit etmesi ile birlikte, küresel hisse senetlerinin toplam değeri bu ay yaklaşık 4 trilyon dolar eridi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, ülkedeki resesyonu ve bankaların kredi zararlarını işaret ederek, 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü. Diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın kredi notunu, ülkenin Euro Bölgesi üyeliğini sürdüremeyebileceğini endişelerine bağlı olarak bir basamak düşürdü. Dün ABD'de açıklanan Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi Mayıs ayında sürpriz bir şekilde eksi 5.8 seviyesine indi. Çin'de ise konut fiyatları Nisan ayında 70 kentin 46'sında düşerek rekor kırdı.

Toyota Asset Management Co. şef stratejisti Masaru Hamasaki, "Yatırımcı bekleyişleri en kötü durumunda" dedi ve "Yunanistan'a ne olacağını bilmiyoruz ve birşey olduğunda, etkisinin ne olacağını bilmiyoruz. İnsanların yaptığı, riskten kaçmak. Diğer bir deyişle, panik" değerlendirmesinde bulundu.