Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yayımladığı raporda, Euro Bölgesi'ndeki krizin, bu yıl Avrupa'da özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin büyümesini yavaşlatacağını bildirdi.

Avrupa ile birlikte, "geçiş bölgesi" olarak adlandırdığı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki dört ülkeyi de kapsayan ekonomik büyüme raporunda EBRD, geçen yılki yüzde 4,6'lık büyümenin ardından, bu yıl için yüzde 3,1'lik ekonomik büyüme tahmininde bulundu.

EBRD'nin raporu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen yıllık toplantısı çerçevesinde EBRD'nin Başekonomisti Erik Berglof tarafından açıklandı. "Euro Bölgesi Krizinin Gölgesinde Geçiş Bölgesi" başlıklı raporda, Türkiye'nin ekonomisine de değinildi.

Türkiye'ye ilişkin bu yılki ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,5 olarak açıklayan EBRD, gelecek yılki tahminin ise yüzde 3,5 olduğunu bildirdi.

Raporda Türkiye ile ilgili, "Türkiye'nin ekonomisi, geçen yılın sonuna kadar büyüyerek, 2011'de yıllık yüzde 8,5 büyüme oranına ulaştı. Ancak bu yıl iç talebin düşmesi ve Euro Bölgesi'ndeki ekonomik durumun kötüleşmesi sonucu, büyümede yavaşlama oldu. İlk çeyrekte, ekonomik aktivitede yavaşlama başladı. 2011 yılının sonunda çift haneli rakama ulaşan enflasyonun, bu yıl da yüksek olması muhtemel" denildi.

Raporda ayrıca bu yıla ilişkin, "Euro Bölgesi krizi, özellikle Euro Bölgesi'yle yakından bağı olan geçiş bölgesindeki ekonomileri olumsuz etkilemeye devam edecek" ifadelerine yer verildi.

EBRD raporuna göre, Orta Avrupa ve Baltık ülkelerindeki ekonomiler, bu yıl yüzde 1,6, gelecek yıl ise yüzde 2,3 büyüyecek. Güney Doğu Avrupa'nın ise bu yıl yüzde 1, gelecek yıl ise yüzde 2,4 büyüyeceği tahmininde bulunularak, bu bölgedeki ülkelerin tekrar resesyona girmesinin beklenmediği bildirildi.

Rusya'daki yüksek petrol fiyatlarının ekonomiyi bu yılın ilk yarısında olumlu etkilediği kaydedilerek, bu yılki ekonomik büyüme tahmini yüzde 4,2, gelecek yılki ise yüzde 4,3 olarak açıklandı.

Mısır, Tunus ve Ürdün'ün ekonomilerinin, turizm, yatırım ve ticaret gibi konulardan olumsuz etkilendiği belirtildi. Fas'ta ise turizm ve tarım gibi alanlardaki olumlu tablonun, ekonominin büyümesine yardımcı olduğu kaydedildi.

Raporda, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik belirsizlikler nedeniyle 2012 ve 2013 yılları için ülkelerdeki ekonomik büyümelerin tahmin edilenden yavaş olacağı ifade edildi. EBRD raporunda, "Gelişmekte olan Avrupa'nın gelecek bir yıl içinde tekrar resesyona girme riski yüksek" denildi.