Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Japonya Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek üzere teşvik önlemlerini artıracağı ve yeni zayıflatacağı spekülasyonları üzerine yen, önemli paraların hepsi karşısında geri adım attı.

23 Mayıs'ta açıklanacak olan ve Japonya'nın 2. kez dış ticaret açağı verdiğini göstermesi beklenen verinin öncesinde yen, dolar karşısında geçtiğimiz hafta kaydettiği kazançları azalttı. Avrupa'daki borç krizinin kötülediği endişeleri, Tüketici Güveni rakamlarının öncesinde euro taleplerini sınırladı. Dolar Endeksi, Asya Borsalarındaki sıçramanın dolar taleplerini azaltmasının ardından 1 günlük düşüşünü sürdürdü.

Yenin güçleneyi sürdürmesi hâlinde, Japonya Merkez Bankası'nın üzerinde baskıların artacağına dikkat çeken Tokyo'daki Gaitame.com Research Institute Ltd.'ın araştırmacılarından Takuya Kawabata, yeni zayıflatmaya yönelik sözlü bir müdahale olabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta dolar karşısında yüzde 1.2 değerlenen yen, bugün Tokyo saati ile 13:27 itibariyle yüzde 0.3 aşağıda ve 79.23 seviyesinde seyrediyor. Yen, euro karşısında da yüzde 0.4 düşüşle 101.34 düzeyine geriledi. Euro, dolar karşısında 1.2791'den işlem görüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. ABD'nin en çok işlem yaptığı 6 ülkenin para birimleri karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 81.046 puanda seyrediyor. Dolar Endeksi 18 Mayıs'ta 14 gün ile 1973'ten bu yana en uzun kazanç dönemini sonlandırarak yüzde 0.6 düşmüştü.