KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de öncü göstergeler, Nisan'da aylık bazda yüzde 0.8 artış kaydetti ve ülkenin daha sert bir yavaşlamayı önleyebileceğine işaret ederek, yatırımcıları bir nebze rahatlattı.

New York'taki Conference Board'un rakamlarına göre öncü göstergele endeksi Mart'tan yüzde 0.8 artış kaydederek 232.4'e çıktı. Endeks, Mart'ta yüzde 0.8; Şubat'ta ise yüzde 1 yükselmişti.

Resmi China Securities Journal gazetesi, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun büyümeyi desteklemeye daha fazla eğileceğini açıklamasının 1 gün sonrasında, Pekin hükümetinin kısa vadede teşvik önlemleri açıklayabileceğini söyledi. Dün Morgan Stanley de Goldman Sachs Group Inc. ve Citigroup Inc. gibi beklentinin altında gelen ticaret,3 sanayi üretimi ve kredi rakamlarının ardından Çin'in büyüme tahminini aşağı çeken bankalar arasına katıldı.

Pekin'deki Conference Board yetkilisi Andrew Polk, endeksteki artışın ılımlı büyümenin sinyalini vermesine rağmen, güç ve zayıflık sinyallerinin, volatilite, belirsizlik ve ekonomideki son zayıflama sinyallerine de dikkat çektiğini belirtti.

Wen 20 Mayıs'ta hızlı büyüme için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini, mevcut ekonomik faaliyetlerdeki istikrara rağmen, iç ve dış faktörlerin daha karışık hâle geldiğini söyledi.

Advertisement