KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç sıkıntıları devam ederken, bölgede bugün açıklanacak ve 4 ayın en düşüğüne işaret etmesi beklenen Tüketici Güveni verisinin öncesinde euro, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

Avrupa Birliği liderlerinin mali krizi tartışacakları yarınki zirvelerinin öncesinde euro, dolar karşısında 2 günlük yükselişini sonlandırdı. Japonya Merkez Bankası'nın bugün başladığı toplantısından teşvik önlemlerinin çıkacağı spekülasyonuyla yen düşük seyretmeyi sürdürdü. Asya Borsalarındaki kazançlar, Yeni Zelanda doları taleplerini destekledi.

Euro satışlarını tetikleyen faktörlerden hiçbirinin  çözülmemiş olduğunu belirten Brown Brothers Harriman&Co.'nun Tokyo'daki Döviz stratejistlerinden Masashi Murata, borç krizi çeken ülkelerin, harcama kesintilerinden ötürü ekonomilerinind aha kötülediğini düşündüğünü söyledi.

18 Mayıs'ta 1.2642 dolar düzeyinden 16 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmiş olan euro, dünkü değerinden yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2787'ye geriledi. Euro, yen karşısında da yüzde 0.1 düşüşle 101.51 seviyesinden işlem gördü. Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 79.39'a geriledi.

Dün yüzde 1.2 ralli yapmış olan Yeni Zelanda doları 76.54 ABD centinden fiyatlanarak, dünkü değerine yakın seyretti. Yeni Zelanda doları yen karşısında da yüzde yüzde 0.1 artışla 60.76'dan işlem gördü.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nin dünü yüzde 1.6 yukarıda kapamasının ardından bugün de MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan hanehalkı güveninin Nisan'da eksi 19.9'dan, Mayıs'ta eksi 20.5'e gerilemiş olması bekleniyor.

Advertisement