Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın finansal sisteme 1.3 trilyon dolarlık ucuz likidite sağlamasının ardından görülen banka tahvillerindeki ralli, Yunanistan'daki krizin kötüleşmesinin, kredi notu indirimleri ve mevduat çekilmelerine neden olmasıyla durdu.

Aralarında İspanyol Banco Santander SA ve İtalyan UniCredit SpA'nın da bulunduğu 25 Avrupa bankasının ve sigorta şirketinin CDS'lerinin göstergesi Markit iTraxx CDS Finansal Endeksi 18 Mayıs'ta 308.398 baz puana çıkarak 19 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Endeks 20 Mart'ta 181.472 puandan bu yılın en düşüğünü test etmişti.

Gerçek riskin Yunanistan'ın çıkışı değil, yayılma olduğuna dikkat çeken Londra'daki Mizuho International Plc'nin analistlerinden Roger Francis, bankaların bir anda nakitsiz kalacağına ilişkin bir korku olmadığını, ancak daha çok sistemik korkuların öne çıktığını belirtti.

Yunanistan'daki bankacılık sistemi 2 yılda ortalama 622 milyon euro kaybederken, spekülasyonlar, İspanyol Bankia SA'nın hisselerine 17 Mayıs'ta yüzde 30 değer kaybettirdi.