Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran'ın Birleşmiş Milletlerin nükleer enspektörlerine erişim izni verme konusunda ikna olması ve ABD ham petrol stoklarının yükselmesinin ardından petrol New York'ta düşüşünü ikinci güne taşıdı. Petrol vadelileri yüzde 0.9 kadar düştü.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı IAEA başkanı Yukiya Amano konuyla ilgili yaptığı açıklamada İran'ın askeri üsse erişim izni vermesinin ardından BM ve İran arasındaki beş yıllık açmazın sona erdiğini belirtti. Petrol, İran'a yaptırımların arzı etkileyeceği endişesi ile ocak - nisan döneminde yükseliş yaşadı. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıklamasına göre ABD ham petrol stokları geçtiğimz hafta 1.5 milyon varil artış gösterdi. Bugün açıklanacak olan resmi veride artışın 1.7 milyon varil olduğu görülebilir.

NYMEX elektronik işlemlerdeki temmuz teslimli ham petrolün varili 79 sent azalarak 91.06 dolara geriledi, Singapur yerel saati ile 12.37'de 91.27 dolar oldu. Petrolün kontratı dün yüzde 1.1 kayıpla 18 mayıs tarihinden beri en düşük seviye olan 91.85 dolara geriledi. Sonlanmış olan haziran vadeli kontratı 91 sent düşüşle 91.66 dolar oldu. En yakın vadeli fiyatlar bu yıl yüzde 7.7 geriledi.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki temmuz vadeli brent petrolün varili yüzde 0.4 ya da 48 sent kayıpla 107.93 dolara geriledi. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı dünkü 16.56 dolardan 16.66 dolara çıktı.