KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın New York'ta, Avrupa'daki borç krizine yönelik endişelerin dolarda güçlü bir yükselişe neden olması ve metalin alternatif varlık olarak cazibesini azaltması sonrası düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar endeksi, Avrupalı liderlerin bugün biraraya gelmesi ve Yunanistan'ın euroda kalıp kalmayacapını belirleyebilecek seçimlere yaklaşılması ile birlikte son 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altın destekli en büyük ETF olan SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. All India Gems & Jewellery Trade Federation'a göre, geçen yılın en büyük alıcısı olan Hindistan'da mücevher altın talebi bu çeyrekte azalabilir.

Johannesburg'da Standard Bank Plc emtia stratejistlerinden Marc Ground, "Daha güçlü dolar altının geri adım atmasına neden oluyor" dedi ve "Durum tüm varlıklar için çok iyi görünmüyor. Aynı noktada, merkez bankalarının genişlemeyi konuştuğunu görürsek, ardından, altına hızlı bir yönelme görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Altın kontratı New York Comex'te yüzde 1 düşerek, yerel saat ile 07:58'de ons başına 1,560.70 doalra düştü. Spot altın ise yüzde 0.5 kaybederek ons başına 1,561.15 dolar oldu.

11 yıl üst üste yıllık kazanç sağlayan altın, bu yıl yüzde 0.4 kaybetmiş durumda. SPDR Gold Trust'taki altın miktarı, şirketin internet sitesindeki verilere göre, 17.5 ton düşerek 1,265.4 tona indi ve 24 Ağustos'tan bu yana en büyük çaplı düşüşünü gösterdi. UBS AG'nin bugünkü raporuna göre, Altın önümüzdeki aylarda nakırdan daha iyi performans gösterecek.

Hindistan'da mücevher satışları, Federasyon Başkanı Bachhraj Bamalwa'ya göre, Haziran ayında biten üç aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 ila yüzde 40 azalabilir. Hindistan para birimi rupi dolar karşısında bu çeyrekte yüzde 8.9 düştü ve bu hareket sonucu ithal malların fiyatları arttı.

Temmuz vadeli gümüş kontratı yüzde 1.5 düşerek ons başına 27.75 dolara geriledi. Haziran vadeli Palladyum kontratı yüzde 1.8 kayıpla ons başına 604.55 dolara inerken, Temmuz teslimatı platinin ons fiyatı 1,429 dolara geriledi.

Advertisement