Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yeni konutlara yönelik talep Nisan ayında, düşük fiyatlar ve mortgage faizlerinin alıcıları cezbetmesi ile birlikte tahminlerden daha güçlü bir artış gösterdi.

Birinci el konut satışları Nisan ayında, Mart ayındaki revize rakam olan 332,000'den yüzde 3.3 artarak 343,000'e yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomşstlerin medyan tahminine göre, bu verinin 335,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İstihdamdaki artış, fiyatlardaki düşüş ve düşük mortgage faizleri ile birlikte, Avrupa'daki krizin ABD'ye yansıma riskine karşın, piyasaya daha fazla alıcı gelmesine neden oluyor. Aynı zamanda, bankalar kredi vermede isteksiz davranıyorlar ve kredi sorunlarından kaynaklanan konut hacizleri devam ediyor. Bu gelişmeler, konut piyasasındaki toparlanmayı sınırlıyor.

Toronto'da BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Konut piyasası istikrar kazanıyor, ancak bu düşük seviyelerde oluyor" dedi ve "Buna karşın, özellikle bastırılmış fiyatlar ve hacizli konutlardan dolayı, yol üzerinde halen çok fazla engel var" değerlendirmesinde bulundu.

Bloombegr News'un anketine katılan 72 ekonomistin tahminleri 325,000 ile 375,000 arasında gerçekleşti. Mart ayı verisi ise 328,000'den 332,000'e revize edildi.