Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de imalat sanayinin yedinci ay üst üste daralabileceğini gösteren veri sonrası satıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri düşüşünü ikinci güne taşıdı. Emtia grubu son iki haftanın en hızlı düşüşünün ardından toparlanırken, euro Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesi yakınlarında işlem görüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:49'da yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Petrol New York'ta, son yedi ayın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.5 yükseldi. Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.4 düşerken, euro dolar karşısında 1.2577 dolar seviyesi yakınlarında kaldı.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisi, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın derinleşmekte olduğu yolundaki işaretleri güçlendirdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de liderler dün, Avrupa'da ürünlerine yönelik talebin azaldığı bir ortadam, büyümeyi desteklemek için "ince ayar" politikalaını yoğunlaştıracaklarını kaydettiler.

Hong Kong'da Sun Hung Kai Securities'ten stratejist Daniel So, "Çinli yetkililer, ekonominin sert inişe yönelmesini önlemek için daha fazlasını yapmalılar" dedi ve "Çin para politikası ile hali hazırda eğrinin gerisinde kalmış durumda. Çok geç olmadan, dış piyasaların çok kırılgan olduğu ve Avrupa krizinin derinleştiği bir ortamda, ilave yapmak zorundalar" değerlendirmesinde bulundu.