Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Zirvesi'nin ardından, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, ülkesinin ortak euro bonoları çıkarılmasına karşı olduğunu söylemesinin ardından euro, dolar karşısında Temmuz 2010'daki en düşük seviyesinden yalnızca yüzde 0.2 uzakta seyrediyor.

Avrupa'da bugün açıklanacak ve 4. ayında da daralması beklenen hizmet ve imalat verilerinin öncesinde euro, yen karşısındaki kayıplarını da sürdürdü. Japon ve ABD para birimleri, Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesiyle artan güvenli varlık taleplerinin etkisiyle dün önemli paraların çoğuna karşı güçlenmelerinin ardından, kazançlarını bugüne de taşıdı.

Euronun aşağı yönlü bir trendde seyretmeyi sürdürdüğünü belirten Standard Chartered Plc.'nin Singapur'daki Döviz araştırmaları başkanı Callum Henderson, büyümeye daha fazla odaklanılması, aynı zamanda da uzun vadeli bir mali ve borç konsolidasyonu planınıın uygulanması gerektiğini söyledi ve "Avrupa'da şu anda bunların hiçbiri yok" dedi.

Dün dolar karşısında 1.2545 seviyesinden 13 Temmuz 2010'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından euro bugün 1.2575'ten işlem görüyor. Euro, dün yen karşısında 100 yen düzeyine kadar gerilemesinin ardından bugün 99.98 yenden fiyatlanıyor. Dolar/Yen ise 79.51 yende seyrediyor.

Almanya Başbakanı Merkel, Almanya'nın ortak euro bonolarından önce bölgede çok daha yakın bir ekonomik işbirliğinden yana olduğunu söyledi.