Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni Mayıs ayında, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği spekülasyonunun ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi sonucu beklenenden daha fazla düştü.

Münih merkezli İfo enstitüsünün 7,000 üst düzey yönetici ve işadamına dayandırdığı iş dünyası güven endeksi, Nisan ayındaki 109.9 seviyesinden Mayıs ayında 106.9'a düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 109.4'e düşmesi bekleniyordu.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağına yönelik belirsizlik, ülkede bu ay yapılan seçimler sonucu bir hükümetin kurulamaması ve kemer sıkma tedbirleri karşıtı partilerin güçlenmesinin ardından daha da arttı. Yunanistan'da 17 Haziran'da yeni bir seçim daha yapılacak. Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklenenin üzerinde büyürken ve Euro Bölgesi'nin resesyona girmesini önlerken, yatırımcı güveni Mayıs ayında geriledi.

Dusseldorf'ta WestLB AG'den Joerg Lueschow, "Almanya ekonomisi Euro Bölgesi'nin kalan kısmından daha istikrarlı ve toparlanmanın süreceğine güveniyorum. Ancak Yunanistan secimlerinden kaynaklanan risklerin büyük ölçüde artmasından dolayı, para birliğinin dağılmasının Almanya için derin sonuçları olabilir" dedi.

Alman merkez bankası Bundesbank, dün, Almanya'nın Yunanistan'ın eurodan ayrılması ile başa çıkabileceğini kaydetmişti.