KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın eurodan çıkacağı endişelerinin artmasıyla yatırımcıların göz hapsine aldıkları İspanya'nın başbakanı Mariano Rajoy, Avrupa Merkez Bankası'na bazı euro ülkelerinin borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek üzere harekete geçmeye çağırdı.

Kamu borcunun sürdürülebilir olmamasının bir sorun olduğunu belirten Rajoy, AMB'nin daha önceki gibi bir karar almasını istedi.

AMB, Ağustos'ta ülkenin tahvillerini satış alarak İspanya'nın tavil faizlerini aşağı çekmiş, Aralık ve Şubat'taki likidite operasyonları ile de bölge bankalarına 3 yıl vadeli 1 trilyon euroluk kredi sağlamıştı.

Bahsettiği önlemlerin 24 saat içinde alınmasının gerektiğini, AB ülkelerinin kamu borcunun sürdürülmesinin de bu sorunlar arasında en önemlisi olduğunu savunan Rajoy, şu an için borçların sürdürülebilirliğinin garanti altında olduğunu, ancak bu durumun tersine çevirilmesi hâlinde, 24 saat içinde harekete geçilmesinin gerekeceğini söyledi.

İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri, Rajoy'un bütçe hedefini kaçırdığını açıkladığı 2 Mart'tan bu yana 150 baz puan yükseldi. İspanyol tahvillerinin faizi şu anda Alman kağıtlarınınkinden yüzde 4.8 yukarıda seyrediyor.

AMB Başkanı Mario Draghi, Rajoy'un bu çağrıyı yalnızca İspanya'nın borçlarının azaltılmasına ilişkin söylemediğini belirtti.

Advertisement