Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, krizin kötülemesiyle Euro Bölgesi'ndeki sorunlu finansal kuruluşlarının giderek daha çok başvurduğu Acil Durum Likidite Desteği'ne ilişkin (ELA) bilgi çıkışını sınırlamaya çalışıyor. AMB'nin bazı Yunan bankalarını, yeterli miktarda sermayelendirilinceye kadar alışıldık refinansman operasyonlarından ELA'ya kaydırmasıyla, bu programın yoğunluğu da arttı.

Yatırımcıların Yunanistan'a ilişkin endişeleriyle Avrupa Borsaları düşerken, euro da 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum
kendi bilançosuna çok yüklenmeden bankaları kurtarmaya çalışan AMB'nin ikilemine de dikkat çekti.Bir yanda politika yapıcılar panik ortamını önlemek için ELA'nın gizli tutulması gerektiğini söylese de, piyasanın her halükarda en kötü sonucu düşünmesi riski devam ediyor.

Şeffaflık sorununun bıçak sırtında bir kavram olduğunu belirten Londra'daki Jefferies Securities International'ın baş Avrupa ekonomisti David Owen, şeffaflık eksikliğinin bir yanda belirsizliği artırırken, diğer yanda insanların her zaman en kötü ihtimali bilmek istemediğini söyledi.

ELA programı kapsamında bölgedeki 17 merkez bankası, AMB'ye kabul edebilir bir teminat gösteremeyen bankalara acil likidite desteği sağlıyor.