Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu ayın başlarında kamulaştırılan İspanyol bankası Bankia, gayrımenkul ve emlak dışı kredilere karşı provizyon için kamu fonlarından 19 milyar euro (23.8 milyar dolar) talep edecek.

Bankia SA, dünkü yönetim kurulu toplantısının ardından, regülatörlere yaptıkları başvuruda, devletin banka kurtarma fonundan, ana şirket Banco Financiero y de Ahorros'tan (BFA) hisse satın alarak para sağlamasını isteyeceklerini kaydetti. Grubun ayrıca, gayrımenkulleri kapatabilmek için, hükümet tarafından daha önce istenilen provizyonlara ek olarak, 4 milyar euro ve kalan kredi hesabı için de 5.5 milyar euroluk ilave fona ihtiyacı var.

Bankia'nın bu durumu, İspanyol bankalarının sağlığına yönelik endişeleri derinleştirdi ve borç krizi ile mücadele eden hükümetin finansman maliyetlerini artırdı. 4.5 milyar euroluk ilk devlet kurtarmasına ek olarak BFA'nın bu yeniden yapılandırma maliyeti, Maliye Bakanı Luis de Guindos'un 11 Mayıs'taki tüm bankacılık sektörüne destek için 15 milyar eurodan daha az bir fon gerektiği yolundaki tahminin oldukça üzerinde.

Londra'da Daiwa Capital Markets ekonomistlerinden Tobias Blattner, "Tümü dikkate alındığında, Bankia sadece buzdağının görünen kısmı" dedi ve "Çok büyük bir kuruluş. Sistematik olarak önemli ve uygun bir şekilde uğraşılması gerek" değerlendirmesinde bulundu.