Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ortak para birimi euro dolar karşısında, Yunanistan'da kemer sıkma karşıtı partinin kamuoyu yoklamalarında öne geçmesi ve İspanya'da krizin derinleştiğine yönelik endişelerle, Aralık ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşadı.

Euro, Almanya'da imalat sanayinin daralması ve Japonya Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye gitmemesi sonrası yen karşısında düşüşünü beşinci haftaya genişletti ve Ekim ayından bu yana en uzun süreli haftalık kayıp serisini gerçekleştirdi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları ise Çin ekonomisinin yavaşlamakta olduğu yolundaki işaretlere bağlı olarak değer kaybetti. 1 Haziran'da açıklanacak olan verinin, ABD'de istihdamın önceki aya göre daha fazla arttığını göstermesi bekleniyor.

New York'ta Barclays Plc'nin Barclays Capital biriminden Döviz stratejisti Aroop Chatterjee, "Belirsizlik yüksek, büyüme zayıf ve Yunanistan'ın eurodan çıkış itimali de cabası" dedi ve "Dünyada durum iyi olsa bile, euronun bir süre taban yapma ihtimali düşük" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında geçen hafta yüzde 2.1 düşerek 1.2517 dolar seviyesine indi. Avrupa ortak para birimi hafta içinde 1.2496 dolara kadar düşerek Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. 17 ülkenin para birimi, yen karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek 99.75 yene kadar indi ve Şubat ayından bu yana ilk kez 100 seviyesinin altını gördü. Japon para birimi ise dolar karşısında yüzde 0.8 düşüşle dolar başına 79.68 seviyesine indi.

Hedge fonları ve diğer büyük sepekülatörlerin euronun dolar karşısında düşeceği şeklindeki pozisyonlarının miktarı ikinci hafta üst üste rekor seviyeye çıktı. Commodity Futures Trading Commision'a göre, net short olarak adlandırılan bu pozisyonlar üçüncü hafta da yükseldi ve önceki haftanın seviyesi olan 173,869'dan 22 Mayıs'ta biten haftada 195,361'e yükseldi.