Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

NE KONUŞULUYOR ?

Yeni hafta Yunanistan haberleriyle başlıyor. 17 Haziran’daki genel seçimler öncesinde ülkenin eurodan çıkacağını söyleyen ve bunu engellemenin tek yolunun kurtarma şartlarına bağlı kalmak gerektiğini açıklayan Yeni Demokrasi (YD) güç kazanıyor. Hafta sonu yapılan son 6 seçim anketinde de YD birinci çıkarken, Syriza Partisi ise küçük farklarla ikinci olarak görülüyor. Halkın Avrupa projesine sırtını dönmediği ve Yunanistan’ın böylece hesapsız şekilde eurodan çıkmak zorunda kalmayacağı spekülasyonuyla varlık fiyatları yükseliyor. Euro / Dolar % 0.37 artışla 1.26’yı geçerken ABD vadelilerde de alımlar var. S&P 500 Endeksi  vadeli işlemlerde % 0.94 primle yola devam ediyor. Bir diğer Avrupa konusu ise İspanya bankaları. 4.5 milyar euroluk kurtarma paketinin üstüne 19 milyar euro daha talep eden Bankia ülkede sıcak başlıklardan birisi. Bankanın sahip olduğu Iberdola ve IAG gibi şirketlerdeki payları satılacak ve böylece 23.5 milyar euroluk borç yükü eritilmeye çalışılacak. Cuma günü İspanya IBEX Endeksi günü % 0.13 artışla tamamlarken 10 yıllık İspanyol tahvil faizi günü % 6.31 bileşikten tamamladı. İtalyan 10 yıllıkları ise % 5.66’dan haftayı kapattı.

ASYA’DAN EMTİAYA

Asya’da Yunanistan coşkusu sınırlı kalırken MSCI Asya Endeksi % 0.4 yukarıda. Sabah saatlerinde % 1’den fazla aşağıda olan Çin Şanghay Bileşik Endeksi pozitif bölgeye terfi etmiş durumda. Başbakan Jiabao’nun yoksul Çin şehirlerine yardım edilmesi gerektiği yönündeki açıklamasının ardından destek parketleri beklentisi ile hisseler canlandılar. Endeks % 0.32 ile yoluna devam ederken son yapılan Japonya Merkez Bankası toplantısının tutanakları açıklandı. Banka otomatik olarak gevşemeye gitmeyeceğini açıklayınca Yen değer kazandı ve Dolar / Yen 79.36’ya düştü. Ihracatçı şirketleri vuran kuvvetli Yen sonrasında Nikkei % 0.22 prim yapabildi.

Emtiada bugün yeşiller yakıldı. Cuma günkü % 0.28’lik primin ardından bugün de cılız yükselişler görülüyor. Birçok piyasanın kapalı olduğu günde deeğrli metaller işlem görürken tarım emtiasında işlem yapılmıyor. Soya, mısır ve buğdayda bu sebeple değişim görülmezken değerli metallerde yükseliş yaşanıyor. Dolar Endeksi % 0.6 düşüşle 81.9’a inerken bud a metallere yardımcı oluyor. Spot altın ons başına 1.579 dolara yükselirken spot gümüş ise 28.72’den alıcı buluyor. Dolardaki güç kaybı ve Çin haberleri de bakıra omuz veriyor. Çin’de stokların 7 haftadır düşüyor olması ve risk iştahının kısmen geri dönmesiyle en yakın vadeli COMEX bakır kontratı % 1.25 primli. Petrolde de yükseliş yaşanıyor. Enerji denetçilerinin İran’da zenginleştirilmiş uranyum bulmaları ve görüşmelerin henüz sonuç üretmemiş olması da fiyatı yukarı çekiyor. ABD tipi ham petrol varil başına 91.8’den işlem görürken Brent petrol 107.53’te.

YURT İÇİNDE PPK İZLENECEK

Cuma günü TL’deki değer kazancıyla moral bulan iç piyasa oyuncuları sakin bir haftaya başladılar. Sepet Kur 2.0740’a inerken Dolar / TL 1.8358’de ve Euro / TL 2.3124’te. Faiz ise yeni haftaya gösterge vadesinde % 9.53’ten başlıyor. Geçen haftanın en heyecanlı cephesi olan İMKB hisse senetleri cephesi bu haftaya da temettüyla başlıyor. Bugün yapılacak temettü ödemelerinden 200 puandan fazla düşüş bekleniyor. Cuma günü satış haberleriyle Akbank hisseleri % 6.21 gerilemiş ve endeksten 254 puan silmişti. Yurt dışından hisse alan yatırımcıların Salı günü itibariyle hesaplarında hisseleri görebilecekleri hesaplanıyor. 100 Endeks Cuma günü dipten gelen alımlarla toparlarken kapanış % 0.19 düşüşle 54.809’dan yapılmıştı.

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü