Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

27 Nisan'daki toplantı tutanaklarına göre Japonya Merkez Bankası yetkilileri, bankanın varlık alım programının otomoatik olarak artacağına yönelik hatalı algının düzeltilmesinin gerektiğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası'nın son toplantısının tutanakları bugün Tokyo'da yayınlandı. Tutanaklara göre yetkililer, bankanın, yüzde 1'lik enflasyon hedefi tutturuluncaya dek varlık alım programını otomatik olarak artırılmaya devam edileceği algısına dikkat çekti. BOJ üyeleri, bankanın, ekonomik ve fiyat durumunu iyice gözden geçirdikten sonra para politikasına ilişkin kararlar alındığını anlatmasının gerektiğini belirtti.

Yenin, Mart'ın ortasından bu yana dolar karşısındaki yüzde 5'i bulan yükselişi Japon ihracatçıların kârlarını olumsuz etkileyerek, yasa koyucuların ve imalatçıların daha fazla teşvik yönündeki baskılarının artacağına işaret ediyor.

Hükümetin bütçe açığı harcamalarını finanse ediyormuş gibi görünmeyi önlemesi gereken BOJ, para politikasının büyümeyi destekleme ve deflasyonu sonlandırma konularında para politikasının sınırlarına dikkat çekti.

BOJ'un, Dövizdeki gelişmelerden etkilenecek olan fiyat görünümüne göre harekete geçeceğini vurguladığını anlatan Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun başekonomisti Hiroshi Miyazaki, yende ciddi bir güçlenme olması hâlinde BOJ'un istese de istemese de varlık alımlarını artırmaktan başka seçeneğinin olmayacağını savundu.

Japonya Merkez Banası bu yıl ilki Şubat'ta ve ikincisi 27 Nisan'da olmak üzere iki kez varlık alım programını artırarak, yenin dolar karşısında zayıflamasına yardımcı oldu. Avrupa'daki borç krizine dair kaygılar, yeni destekliyor.