Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar euro pozisyonlarını azaltırken, dünya ekonomisinin yüzde 0.4'ünü oluşturan Yunanistan, uluslararası büyümeyi tehdit ediyor.

Pacific Investment Management Co.'dan Richard Clarida, Yunanistan'ın eurodan çıkışının "çok taraflı zarara" neden olabileceğini söyledi. Bu görüş Bank of America Merrill Lynch ve JP Morgan Chase&Co. tarafından da ifade edilmişti. Clarida, en kötü senaryoda Yunanistan'ın çıkışının, Avrupa'da ülkeleri temerrütlere, bankalardan mevduatların çekilmesine, kredi sıkılaşmalarına ve eurodan daha fazla çıkışı tetikleyebilecek resesyonlara neden olabileceğini söyledi.

Küresel ticaret ve finansal bağlar ise sorunların Euro Bölgesi ile sınırlı olmayacağı anlamına geliyor. JP Morgan Chase, euro ülkelerinin ekonomisindeki yüzde 1'lik düşüşün, diğer ülkelerde yüzde 0.7'lik küçülmeye neden olacağını söylüyor. İngiltere'den Çin'e ihracatçı ülkeler zarar görürken, emtia üreticisi Rusya da düşen petrol fiyatlarıyla karşılaşanilir. ABD daha az hasarla atlatabilecek gibi görünse bile, o da bir miktar finansal enfeksiyondan etkilenecek.

Birçok sıkıntının Avrupa'nın yayılmayı ne oranda kontrol edebileceğine bağlı olduğunu söyleyen california Üniversitesi'nin profesörlerinden Barry Eichengreen, o zamana kadar çok az şey yapılırsa, "frenlerin patlayacağını" belirtti.