Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, İspanya'da borçlanma maliyetlerinin artması ve Çin'de büyük çaplı teşviklerin olmayacağı haberlerinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşerken, euro son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol ve metal fiyatları da aşağı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:00'de yüzde 1.4 aşağıda seyrediyordu. Düşüşe enerji ve emtia hisseleri öncülük etti. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1.2462 dolara düşerken, Avustralya doları yüzde 0.6 geriledi. Ham petrol New York'ta yüzde 0.5 kayıpla varil başına 90.95 dolara indi. Bakır ise Londra'da düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'da dün çıkan bir habere göre, Çin'in küresel finans krizi dönemindeki büyüklükte bir teşviğe gitme konusunda bir planı yok. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 8.2 ile 1999'dan bu yana en yavaş büyümesini göstermesi bekleniyor. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizi dün, merkez bankasının ülkenin daha derin bir resesyona gömüldüğünü açıklamasının Avrupa borç krizinin daha da kötüleşeceği endişelerini artırması sonucu, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Hong Kong'da State Street Global Markets stratejistlerinden Dwyfor Evans, "Çinli yetkililer bu yıl büyümeye yönelik aşağı riskler görüyor" dedi ve "Yavaşlama ile mücadeleye devam edecekler, ancak bunun yeterli olup olmayacağını kestirmek zor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin'de derinleşen yavaşlama ve Avrupalı liderlerin Yunanistan'a kemer sıkma tedbirlerinin gereklerini yerine getirme ve euroda kalma yönündeki baskıları ile birlikte, bu ayı yüzde 11 kayıpla kapatmaya yöneldi. Bu, Ekim 2008'den bu yana en hızlı aylık kaybı işaret ediyor. Yunanistan gelecek ay, ülkenin yönünü belirleyebilecek önemdeki seçimlere gidecek.