Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin başkanı Barack Obama'nın, Avrupalı liderlerin finansal krizi çözmek için yeterli çaba göstermediğini savundu; ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi'nin ortak tahvil çıkarması önerisine daha sert çıktı.

Avrupa'daki borç krizinin geçtiğimiz hafta iptal edilen ilk halka arzlarda gerekçe gösterilir, Çin'de imalat rakamları beklentinin altında kalırken ve ABD'de işsizlik oranı artış görülürken, Merkel, Almanya'nın "hiçbir şekilde ortak euro tahvillerine destek vermeyeceğini" söyledi ve bu öneriyi bir kez daha reddetti.

Cumartesi günü Berlin'de Hristiyan Demokratik Birliği partisinin üyelerine konuşan Merkel, bazılarının ortak faize sahip olan euro tahvillerinin çıkarılmasının her şeyi çözeceğini iddia ettiğini, ancak Avrupa'nın asıl rekabetliliği artıracak ekonomik disipline ihtiyacı olduğunu savundu.

Avrupa'nın en büyük ekonomisinin ve Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın kurtarmalarında en büyük katkı payını veren ülkesinin lideri Merkel, 3. yılına giren borç krizinin çözümünde kilit konumdaki oyuncu konumunda bulunuyor. İspanya'nın kurtarılmayı önelemeye çalışması ve euronun 2 yılın en düşüğüne gerilemesi ile Obama'nın çağrıları, Merkel üzerindeki baskıları da artırıyor.