Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cuma günkü ABD tarımdışı istihdam verisinin neden olduğu hayal kırıklığı haftanın ilk gününe de yansıdı. Aralıksız 4 aydır gerileyen istihdam artışı, Avrupa'daki resesyonun Asya'ya olan yansımasının Atlantik'in diğer tarafına da geçiş yaptığını gösteriyor. Ayrıca ISM İmalat verisinin 53,5 ile genişleme bölgesinde yer almasına rağmen, aylık bazda azalış kaydetmesi, geçtiğimiz ay moral veren bu göstergenin kararlı bir nitelik taşımadığını gösterdi.  ABD'den bağımsız olarak Çin PMI Hizmet göstergesi de 55,5 ile en düşük seviyesine geriledi.

Yurtiçinde ise Merkez Bankası'nın bir süredir Mayıs ayında sert düşeceğini öngördüğü enflasyonun, bu öngörüye paralel şekilde geldiği görüldi. Bir önceki ay %11,14 ile tepe yapan TÜFE, Mayıs ayında aylık bazda %0,21 azalarak %8,28'e geriledi. TUİK'in açıkladığı veri, MB'nin de öngörüsü ile tahminlerini %9,0'a kadar çeken piyasa beklentisinin dahi altında geldi. Enflasyondaki sert geri çekilmeye sepet içerisindeki ağırlığı %60 olan gıda, konut ve ulaştırma fiyatlarının düşük seyri neden oldu. Enflasyon verisinin fiyatlaması, özellikle tahvil piyasasında kendini gösterdi. Çift haneli enflasyonun hüküm sürdüğü dönemde uzun bir süredir 9,40 - 9,50 arasında sıkışan gösterge niteliğindeki 2 yıl vadeli tahvil faizi 9,32'den açtığı günde verinin ardından birden 9,20'ye geriledi. Ancak sonrasındaki işlemlerle 9,28'e tekrar yükseldi. Kısa vadeli kağıtlara olduğu kadar uzun vadeye de alımlar geldi. 10 yıllık faiz %9,12'ye gerileyerek Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geldi.

Cuma günü yayınlanan TCMB PPK toplantı tutanağında, ekonomik büyümeye ilişkin yer alan yorumlar, enflasyon izin verdiği takdirde, MB'nin duruşunu büyüme lehine değiştirebileceğini gösteriyor. Daha önce ikinci çeyrekte toparlanma olacağını öngören MB, Mayıs ayı sonu itibari ile toparlanmanın ve kredi tarafındaki kıpırdanmanın güçlü olmadığını ve kararsız nitelik taşıyabileceğini vurguluyor. Dolayısı ile bugün gelen enflasyon verisi bu anlamda MB'nin elini rahatlatan bir gösterge oldu.

Haftanın ilk işlem gününde, Asya Borsalarında ABD tarımdışı istihdamın gecikmeli fiyatlaması ve Çin PMI Hizmet verisinin baskısı hissedilirken, Avrupa borsalarında geçtiğimiz hafta sert satış yiyen sorunlu ülke borsaları haricinde %1 civarında kayıplar hakim. Avrupa borsalarına gösterge niteliğindeki Euro Stoxx 600 %0,3 kayıpta görülürken, geçtiğimiz hafta satışların öncü olarak görüldüğü banka hisselerinin toparlayarak, Endeks'e destek verdiği görülüyor. ABD vadelilerde de negatif seyir hakim ancak şu sıralar kayıpların bir kısmının geri alınmaya çalışıldığı görülüyor.  Avrupa borsalarındaki dalgalı seyre karşın İMKB-100 ilk seansta hafif negatif seyirle 55.400 seviyesinin üzerinde tutunma çabasındaydı. Sınai Endeks'in desteğiyle Bileşik Endeks ilk seansı %0,25 kayıpla 55.431 puandan kapattı. Endeks haftanın açılış seansında 55.132 - 55.566 bandında hareket etti.

Merkez Bankası bugünü istisnai gün ilan etti ve haftalık 3 milyar TL olan haftalık repo dönüşüne karşılık piyasaya haftalık ihale ile 2 milyar TL verdi. Enflasyon ve istisnai gün etkisinin birleşmesi ile TL, dolara karşı değer kazandı. Dolar / TL %0,3 azalışla 1,8520'ye gevşedi. Euro/Dolar 1,2430'da yatay seyrederken, döviz sepet kuru 2,0770'e geriledi. Petrol fiyatları bugün de gerilemeye devam etti. ABD ham petrolü 81,3 USD/varil'e, Brent petrol ise 96 dolar/varil'e kadar geri çekildi. Altın tarafında ise Cuma günkü görülen ivmelenmeyi koruma çabası var. Altının onsu %0,2 azalışla 1621 USD/Ons'tan işlem görüyor.