Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Portekiz hükümeti, mali yardım aldığı Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (BCE) temsilcilerinden oluşan "Troyka" ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini ve 4 milyar euroluk yardımın çıkacağını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl yaptığı anlaşma gereği toplamda 78 milyar euroluk yardım paketi alacak olan Portekiz hükümeti, parça parça aldığı bu mali yardım için her 3 ayda bir Troyka temsilcileriyle birlikte gerçekleştirdiği görüşmelerin 4'sünü de başarı ile aştıklarını duyurdu. Son iki haftada yapılan görüşmelerin ardından bugün basın toplantısı düzenleyen Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar, "Troyka'nın talep ettiği tüm kriterleri karşıladıklarını ve 4 milyar avroluk finansman yardımının sorunsuz bir şekilde Troyka tarafından kabul edilmesini beklediklerini" söyledi. Geçen bir yıl içinde iş dünyasında ve kurumsal alanda sert kemer sıkma politikaları uygulayan Portekiz hükümeti, ulusal ve uluslararası kurumların Portekiz ile ilgili açıkladığı son finansal verilerin güven verdiğini savundu.

2010 yılında yüzde 9,8 olan mali açığını 2013'de yüzde 3'e indirmeyi hedefleyen Portekiz hükümeti, dış yardımın sona ereceği 2013 yılının sonunda piyasalarda kendini finanse edecek koşulların oluşacağına güveniyor.

Herşeye rağmen, ülkede işsizlik oranının yüzde 15'i bulması, tüketim ve verimliliğin düşmesi ve 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin yüzde 12'yi geçmesi gibi sebeplerden, piyasaların Portekiz üzerindeki şüphesinin ve baskısının devam ettiği yorumları da yapılıyor.