Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'deki kaya gazı rezervleri 'gizli servet' olarak görülüyor. Ülkede 20 trilyon metreküplük kaya gazı rezervi olabileceği belirtilirken kaya gazıyla Türkiye'nin dışa bağımlılığının sona ermesi bekleniyor.

Bloomberg HT'ye konuk olan TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ticaret Odası Enerji Komitesi Başkanı Ata Ceylan, kaya gazı rezervlerinin çıkarılmasının ülke ekonomisine ciddi bir katkıda bulunacağını belirtiyor.

Avrupa'da Türkiye ve Polonya'nın kaya gazı rezervi açısından en büyük potansiyele sahip olduğunu belirten ve Haziran ayı gibi sondaj çalışmalarının başlayabileceğini bildiren Ceylan, "Son yapılan çalışmalarda 20 trilyon metreküp gibi bir rakamdan bahsediliyor. Özellikle Diyarbakır, Erzurum, Trakya bölgesi konuşulurken şimdi de Niğde bölgesinden bahsedildi. Gazın çıkarılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışmalarda bulunuyor. Bir takım yabancı firmalarla ortaklık yaparak Haziran'da sondaja başlayacaklar. Bu tür büyük yatırımların hayata geçmesi süreç alabiliyor, ben bu süreçlerin tamamlandığını düşünüyorum. Umarım bu gaz bir an önce ekonomiye kazandırılır" şeklinde konuştu.

Ceylan, kaya gazı çıkarılmasıyla piyasada eksen değişimi olacağını, Polonya ve Türkiye'nin öneminin artacağını sözlerine ekledi.