KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco'nun CEO'su Muhammed El-Erian, Cuma günü ABD'de açıklanan moral bozucu tarım dışı istihdam rakamlarının, dünyanın en büyük ekonomilerinin birbiri ardına yavaşladığına yeni bir sinyal daha eklediğini belirtti.

ABD, Avrupa ve yüksek büyüme oranlarına sahip olan gelişen ekonomiler soğurken, ABD ve Alman hazine tahvillerinin talepleri, düşüşe karşı kendilerini garantiye almaya çalışan yatırımcıların güvenli varlık arayışıyla tırmanıyor.

Avrupa, ABD ve gelişmekte olan ülkelerden gelen verilerin altını çizen El-Erian, rakamların, küresel ekonominin senkronize bir şekilde yavaşladığına işaret ettiğini savundu.

Yunanistan'ın 17 Haziran'daki seçimlerinin öncesinde Avrupa'daki kriz daha da kötüleşiyor. Öte yandan merkez bankaları da faizleri düşük ve para politikalarını esnek tutarak denge bulmaya çalışıyor. ABD'deki mali uçurum riskine de dikkat çeken El-Erian, hiçbir ülkenin küresel ekonominin içinde olduğu bu döngüyü tersine çevirmek için bir şey yapmadığını, yatırımcıların da riskten kaçmayı sürdürdüğünü belirtti.

Tüm bu gelişmelerin süregelen belirsizlik ve volatiliteyi vurguladığını anlatan El-Erian, tüm dünyanını birden riskli varlıklara dönüşmesinden ötürü, yatırımcıların güvenli seçenekler aradığını anlattı.

Advertisement