Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'deki  para politikacılarının parasal desteklerini artıracağı spekülasyonu gelişen piyasa hisselerini yukarı taşıdı.

Çin'in en büyük ilaç distribütörü Sinopharm Group Co., ilk yarı kârının yüzde 22 büyümesinin ardından sağlık sektöründeki kazançlara öncülük etti. Çin'in en büyük sabit hat operatörü China Telecom Corp., JP Morgan Chase&Co.'nun şirketin hisselerinin ağırlığını artırmasının ardından yüzde 7 değerlendi. Çinli süpermarket işletmecisi Wumart Stores Inc., Bank of America Merrill Lynch'in kısa vadeli görünümünün zorluklara işaret ettiğini söylemesinin ardından 2 yılın en düşüğüne geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 kazançla 977.61 puana gerileyerek 9 Ağustos'tan bu yana en büyük kazancına işaret etti.

Fed'in toplantı tutanaklarına göre, ABD'deki para politikacıları parasal genişlemeye bir adım daha yaklaştı. Çin'den gelen öncü imalat PMI verileri de bu ay imalat sanayînin daha hızlı daralmış olabileceğinin sinyalini vererek, parasal ve mali teşvik ihtimalini artırdı.

Herkesin varlık fiyatlarının artması için parasal gevşeme beklediğini belirten Kurnia Insurans Bhd.'nin yatırım genel müdürü Pankaj Kumar, sistemde para basılmasının risk iştahını desteklediğini ve hisselerin doğrudan yararlandığını söyledi.