KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin ve Japonya arasındaki gerilimin artması, ABD'de New York imalat sanayi verisindeki hızlı düşüş ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerindeki artışla birlikte güne karamsar başladı. Bu ortamda, Avrupa hisse senedi endeks vadelileri düştü, Asya hisse senetleri düşüşünü ikinci güne taşıdı ve euro değer kaybetti. Petrol son iki aydaki en hızlı düşüşünü daha da genişletti.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratı Londra saati ile 07:30'da yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı fazla değişmedi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 gerilerken, Hindistan para birimi rupi son beş haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Petrol, dünkü yüzde 2.4'lük kaybının ardından yüzde 0.4 geriledi. Altın yüzde 0.3 düştü ve diğer değerli metallerdeki kayıplara öncülük etti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Luc Coene, yükselen tahvil faizlerinin ispanya'yı yardım istemeye zorlayabileceğini söyledi. İspanya Hazinesi bugün 4.5 milyar euroluk (5.9 milyar dolar) borçlanma kağıdı satmayı planlıyor. Çin ve Japonya arasında 2005 yılından bu yana görülen en şiddetli diplomatik kriz, iki ülke arasında son 10 yılda üçe katlanarak 340 milyar dolara çıkan ticaret ilişkilerini riske sokacak hale geldi.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd.'den Tim Schroeders, "Halen endişe kaynağı olacak alanlar var" dedi ve "Yatırımcılar, Çin'de para politikası tepkisi somutlaşmazsa, daha da sinirli hale gelecek. Avrupalı ortaklar arasında halen, kurtarmanın nihai şeklini nasıl alacağı yolunda gerilimler var. Şeytan ayrıntılarda gizlidir" yorumunda bulundu.

Stoxx Europe 600 Endeksi dün yüzde 0.3 düştü ve bu yılki kazancını yüzde 12.5'e daralttı.

Advertisement