Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya'nın Fast Retailing Co. ve Aeon Co. firmaları, Japonya'nın Çin'i işgalinin yıldönümü ve toprak anlaşmazlığından dolayı Pekin, Şanghay ve diğer şehirlerde yükselen tansiyon sonrası mağaza ve fabrikalarının çoğunu kapattı.

Fast Retailing, Çin'de bulunan 42 mağazasını kapatırken, Aeon şirketi Guangdong ve Shandong'daki 35 mağazasından 30'unu kapattı. Çin'de bulunan en büyük araba üreticisi Nissan ise ülkedeki iki fabrikasında faaliyetleri durdurma kararı aldı.

Japonya'nın geçtiğimiz hafta iki ülke tarafından da sahiplenilen adalardan bir kaçını satın alması, iki ülke arasındaki 340 milyar dolarlık ticari ilişkileri tehdit ederken, Avrupa'daki borç krizinin ihracatı tehdit ettiği bir dönemde ekonomik büyümeye yönelik çabaları da zor durumda bırakıyor. Çin'de protestocular mağazaları yağmalayıp camları kırarken, yangınlar Panasonic fabrikası ve Toyota mağazalarına zarar verdi.

Çin, 2011 yılında Japonya için en büyük ihracat pazarı olurken, Japonya, Çin için en büyük 4. ihracat merkezi statüsü taşıyordu. Çin'in Japonya'ya ihracatı geçtiğimiz 148.3 milyar dolar olurken, Japonya'dan ithal ettiği ürünlerin oranı 194.6 milyar dolara ulaştı.