Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, FedEx Corp.'un gerilemesi ve Avrupalı liderlerin borç krizini çözebileceğine yönelik endişelerin artmasıyla gerileyerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'ni de geçtiğimiz hafta ulaştığı neredeyse son 5 yılın en yüksek seviyesinden aşağı çekti. FedEx, çeyrek dönemlik kazançlarının düşmesinin ardından kar tahminini kesmesiyle yüzde 1.8 değer kaybetti.

S&P 500 yüzde 0.3 gerileyerek New York saatiyle 09:33'de 1,457.40 puan oldu. Gösterge endeksi, 14 Eylül'de Fed'in mortgage destekli tahvil alımı yaparak ekonomik büyümeye destek vereceğini açıklamasının ardından Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Delaware merkezli Christiana Trust fon yöneticisi Thomas Nyheim, marketin yatay bir çizgiye geçmesini ve seçimlere kadar bu yönde ilerlemesini beklediklerini kaydetti. Nyheim, "Avrupa, ABD piyasasında hala bir ağırlık olmaya devam ediyor. Borç krizleriyle iyi bir şekilde başa çıkılamıyor, her yerde yara bandı var. Bu, bizi de yavaşlatıyor" dedi.

Hisseler, Avrupa Birliği maliye bakanlarının 14-15 Eylül'de Güney Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği toplantıda daha birleşik bir bankacılık sistemi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) rolü üzerine anlaşmaya varamamalarının ardından dün yüzde 0.3 düştü.

AMB yönetim kurulu üyesi Luc Coene, tahvil faizlerinin yükselmeye devam etmesi durumunda İspanya'nın, konulacak şartları kabul ederek Avrupa Komisyonu'ndan yardım istemek zorunda kalabileceğini söyledi.  İspanyol tahvil faizleri dün 7 Eylül'den bu yana ilk kez yüzde 6'nın üzerine çıktı. İspanyol hükümeti bugün gerçekleştirdiği bir ihalede 4.6 milyar euroluk (6 milyar dolar) tahvil satımı yaparken, maksimum hedefini de aşmış oldu.