Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Dünyanın en değerli şirketi daha da değerlendi

Apple Inc. hisseleri, iPhone 5 satışlarında kırılan rekorun, şirketin basit bir bilgisayar firmasından dünyanın en değerli şirketine dönüşmesini sağlayan kar büyümesini devam ettireceği görüşünü güçlendirmesiyle günün erken saatlerinde 700 doların üzerine tırmandı.

-Avrupa'nın krizi ABD'ye yarıyor

ABD finansal varlıklarının uluslararası alımı Temmuz ayında yatırımcıların gittikçe kötüleşen Avrupa borç kriziniden kaçarak daha güvenli yatırım enstrümanları aramasıyla 7 kat arttı. Bugün ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre uzun vadeli hisse, tahvil ve bonoların net alımı Temmuz ayında 67 milyar dolara çıkarken, bu rakam Haziran ayında 9.3 milyar dolarda seyrediyordu.

-Avrupa hisselerinde yükseklik korkusu

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Stoxx Europe 600'ün son 15 ayın zirvesine çıkmasının ekonomik görünüm ve firma kazançlarının gerçek durumunu yansıtmadığı üzerine oynamasıyla son 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti.
Stoxx Europe 600 Endeksiyüzde 0.4'lük gerilemeyle Londra saatiyle 16:30'da 273.8 puana geriledi ve 4 Eylül'den bu yana en keskin düşüşü yaşadı. Gösterge endeksi buna rağmen yılın en düşük seviyesini gördüğü 4 Haziran'ın yüzde 17 üzerinde seyrediyor.

-Altının gramı 101,81 TL oldu

Altının onsu uluslararası piyasalarda TSİ 17.53'te yüzde 0.1 artışla 1,771.40 dolardan alıcı bulurken İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0.09 kayıpla 101,81 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı ise 686,00 lira oldu.

-İMKB günü düşüşle kapattı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günü önceki gün kapanışına göre 491,93 puanlık düşüşle 67.600,35 puandan kapattı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,72 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 1,8 milyar lirayı aştı.

-Japonlar Çin'de kepenk kapatıyor

Japonya'nın Fast Retailing Co. ve Aeon Co. firmaları, Japonya'nın Çin'i işgalinin yıldönümü ve toprak anlaşmazlığından dolayı Pekin, Şanghay ve diğer şehirlerde yükselen tansiyon sonrası mağaza ve fabrikalarının çoğunu kapattı.

Fast Retailing, Çin'de bulunan 42 mağazasını kapatırken, Aeon şirketi Guangdong ve Shandong'daki 35 mağazasından 30'unu kapattı. Çin'de bulunan en büyük araba üreticisi Nissan ise ülkedeki iki fabrikasında faaliyetleri durdurma kararı aldı.

-İngiltere'de enflasyon yüzde 2,5'e geriledi

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu'ndan (ONS) yapılan açıklamaya göre, enflasyon oranının düşmesinde doğalgaz, mobilya ve giyecek fiyatlarındaki az artışın etkili olduğu belirtildi.

Temmuz ayında yüzde 3,2 olan perakende satış endeksi ise Ağustos ayında yüzde 2,9 olarak belirlendi.

-Otomotiv ihracatında yüzde 6 düşüş

Otomotiv Sanayi Raporu'na göre 2012 yılı ocak-ağustos döneminde sanayinin toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında azalarak 12,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) yayınladığı rapora göre 2012 yılı ocak-ağustos döneminde, 7,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında azalırken aksam parça ihracatı da 5,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.