KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde merkez bankalarının parasal genişleme önlemlerini artırmasının, gelişen piyasalara sıcak para girişini desteklemesi üzerine Asya paraları değerlendi ve 4 ayın zirvesine doğru ilerlemeye başladı.

Fed'in üçüncü tur parasal genişleme önlemi açıklamasının ardından Japonya Merkez Bankası da varlık alım programını 45 trilyon yenden 55 trilyon yene çıkardı. Avrupa Merkez Bankası da bu ay sorunlu Euro Bölgesi ülkelerindeki borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için sınırsız tahvil alım programı açıklamıştı.

Yabancı fonlar dün Tayvan ve Güney Kore hisselerine 700 milyon dolar yatırdı.

Ucu açık parasal genişleme politikalarının Asya paralarına da para enjekte edeceğini söyleyen Security Bank Corp.'un ekonomistlerinden Patrick Ella, bazı geri çeken faktörler olabileceğini, ancak genel olarak hisse akışlarının güçlü olduğunu belirtti.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değerlenerek 41.630 seviyesinine çıkarken, Tayvan doları da yüzde 0.4 primlenerek 29.340 düzeyine yükseldi. Tayland bahtı yüzde 0.1 güçlenerek 30.86'ya, Çin yuanı da yüzde 0.04 kazançla 6.3163 seviyesine çıktı.

Japonya hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 kazançla 116.76 puana tırmanarak, bu ayki kazançlarını yüzde 1.1'e genişletti. Endeks 17 Eylül'de 117.02 puandan 2 Mayıs'tan bu yana en yükseğine işaret etti.

Advertisement