KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki emlak değerlerinin büyük resesyondan bu yana ilk kez tüketici harcamalarını destekleyerek, ekonomiyi bir miktar canlandırma olasılığı bulunuyor.

Konut sektörünün refah etkisi 2008'den bu yana konut alımlarını baskılıyor. Bank of America Corp.'un kıdemli ekonomisti Michelle Meyer, önümüzdeki yıl için konut değerlerinde öngörülen yüzde 2'lik kazancın, 2013'ün ikinci yarısından itibaren tüketici harcamalarını destekleyeceğini öngördü.

Meyer, 2009'un ilk çeyreğinde, konut krizinin zirvelerinde yüzde 0.9'larda seyreden refah etkisinin, 2013'ün ikinci yarısında çeyrek başına yüzde 0.1 ekleyeceğini tahmin ediyor. Bu katkı, sorunlu istihdam piyasasının, ücret büyümesini engellediği ve imalatın 3 yıl süren genişlemeden daha az destek sağladığı bir dönemde, uzun zamandır beklenen dönüm noktasına işaret ediyor.

Konut piyasasında birçok olumlu sinyalin görüldüğünü savunan Meyer, ancak ekonomi güçlenmezse, toparlanmanın kademeli olacağını öngördü. Meyer yine iyimserliğini koruyarak, fiyat verilerinin yaz boyunca ve sonbaharın başında güçlenmeyi sürdüreceğini, konut sektöründe dönüm noktasının görüldüğüne inandığını söyledi.

S&P/Case-Shiller verisine göre, konut fiyatları ikinci çeyrekte yüzde 2.2 artışla, 2005'in son çeyreğinden bu yana en iyi performansını gösterdi.

Advertisement