KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

En zengin Amerikalıların özvarlığı geçtiğimiz yıl yüzde 13 artışla 1.7 trilyon dolara tırmandı. Forbes dergisinin Çarşamba günü açıkladığı liste, Bill Gates, Warren Buffett, Larry Ellison ve Koch kardeşler gibi küresel yatırım dünyasının bilindik isimlerini kapsıyor.

Forbes dergisine göre en zengin 400 Amerikalınun ortalama özvarlığı geçtiğimiz yıldan yüzde 10 artış kaydederek 4.2 milyar dolara ulaştı ve rekora tırmandı. Listenin en düşük özvarlığı 1.1 milyar dolar ile önceki yılki 1.05 milyar doların üzerine işaret etti. Listenin 10 üyesinin 7'sinin servetlerini sıfırdan inşa ettiği söylendi.

Öte yandan liste, sosyal medya imparatorları için kötü bir yıl olduğunu gösterdi. Sosyal medya patronlarının özvarlığı toplamda 11 milyar dolar azaldı. Facebook Inc.'in Mayıs'taki sıkıntılı işk halka arzının ardından, dünyanın en büyük sosyal medya şirketinin CEO'su Mark Zuckerberg, özvarlığının 17.5 milyar dolardan 9.4 milyar dolara gerilemesiyle yılın en çok kaybedeni oldu. Forbes, Zuckerberg'in listede de 14. sıradan 36. surata gerilediğini belirtti.

Forbes'un kıdemli servet editörü Luisa Kroll, "çok zenginler ile sadece zenginler" arasındaki farkın açıldığını söyledi.

Toplamda bu 400 Amerikalı'nın toplam özvarlığı, 13.56 trilyon dolarlık toplam ABD ekonomisinin 8'de 1'ini oluşturuyor. Ancak en zengin Amerikalılar'ın servetlerindeki yüzde 13 büyüme, ekonomiyi sollayarak, zengin ve fakir arasındaki ayrımı daha da artırıyor.

Advertisement