Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hizmet ve imalatın daraldığına işaret ederek, borç krizinin Euro Bölgesi'nin büyümesini olumsuz etkilediğini göstermesi beklenen PMI verilerinin öncesinde euro, dolar ve yen karşısında düşük seyrine devam etti.

Yen, Çin ile yaşanan bölgesel gerilim ve zayıf talebin ihracat görünümünü kararttığı bir ortamda Japonya Merkez Bankası'nın sürpriz parasal genişleme hamlesinin çok büyük etkisinin olmayacağı spekülasyonuyla 16 önemli para biriminin hepsi karşısında değerlendi. Avustralya doları, Çin HSBC Öncü İmalat Endeksi'nin daralma sinyali vermesinin, Güney Pasifik ülkesinin de ihracat beklentilerini düşürmesiyle geri adım attı.

Bu seviyelerde euronun satılacağını öngören Commonwealth Bank of Australia'nın stratejistlerinden Joseph Capurso, son onyıldan alınan derslerin, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının Japon ekonomisi ya da yende büyük bir değişiklik yaratamayacağı yönünde olduğuna dikkat çekti.

Euro, yen karşısında yüzde 0.8 kayıpla 101.5'e, dolar karşısında da yzüde 0.4 zayıflayarak 1.2995'e geriledi. Yen, dün dolar karşısında yüzde 0.6 değerlenmesi sonrasında bugün de yüzde 0.3 primle 78.13 seviyesine çıktı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, Euro Bölgesi Bileşik Hizmet ve İmalat Sektörü Endeksi'nin Eylül'de 46.6 puan olarak geleceği yönünde.

Capurso, Avrupa'da ekonominin iyileşmeye başlamadan önce kötüleyeceğini savundu.