Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yönetici ve yatırımcılar, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin, İspanyol görevdaşı Mariano Rajoy'un direnmesiyle tam da aynı sebepten ötürü Avrupa'dan yardım istemesi gerektiğini söylüyor. Rajoy, kurtarma paketine başvurma konusunda, beraberinde talep edilecek olan kemer sıkma önlemleri ve ekonomik şartlardan ötürü inat ediyor.

AMB Başkanı Mario Draghi'nin ilk olarak 2 Ağustos'ta söylediği, bankanın nakit sıkıntısı çeken ülkelerin tahvillerini satın alabileceğini söylemesinden bu yana İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi 128 baz puan düşerek, Monti üzerindeki baskıyı azalttı. Nisan'daki seçimlerde adaylık için yarışmayacak olmasından ötürü Monti, borçlanma maliyetlerini daha da aşağı çekmek üzere istenecek dış yardımın siyasi bedelini bertaraf etmekte Rajoy'dan daha iyi durumda bulunuyor.

AMB'nin rahatlama rallisini tetiklediğini, ancak iyimserlikten kazanç sağlanmak isteniyorsa, ileri görüşlü olmanın ve piyasanın beklediğinin üzerinde çaba sarfedilmesinin gerektiğini savunan Londra'daki Glendevon King Asset Management'ın portföy yöneticilerinden Nicola Marinelli, Avrupa kurtarma fonuna başvurmak için şu anda İtalya için akıllı bir strateji olacağını söyledi. Marinelli, belirli bir hedef ve reformlara bağlılık sunmanın, seçimlerin ardından siyasi riski azaltmaya yardımcı olacağını belirtti.

Anketler İtalya'daki seçimlerin koalisyon ya da Monti'nin bütçe politikalarına bağlı olmayan bir hükümetiyle sonuçlanabileceğini gösteriyor. İtalyan ekonomisi 2001'de bu yana dördüncü resesyonuyla boğuşsa da, ülke bu yıl bütçe açığını Avrupa Birliği sınırlarına çekme yolunda ve 2013'te AB'nin en büyük ikinci borcunu azaltamaya başlayacak gibi görünüyor.