Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupalı politika yapıcıları Yunanistan'ın borçlarının birazını silmeleri konusunda düşünmeye çağırırken, Euro Bölgesi'ndeki "bir arada kalma" kavgasını da genişletmiş oldu.

IMF Direktörü Christine Lagarde, "Yunanistan'ın borcu ele alınmak zorunda" diyerek, Yunanistan'a yeni bir yardımın Avrupa tarafından yapılması gerektiğini hatırlattı ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından alınan tahviller ve hükümetler tarafından genişletilen kredilerde kayıpların göze alınması gerektiğine işaret etti.

Peterson Institute for International Economics'te yaptığı konuşmada Lagarde, Yunanistan'ın yaşadığı finansman boşluğunun şu anda tartışılan bütçe önlemleriyle kapanmasının zor bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Yarn Berlin'de Alman Şansölye Angela Merkel ile buluşacak olan Lagarde, böylelikle Yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırarak ülkeye daha çok finansman sağlanması konusunda Euro Bölgesi üzerindeki baskıyı da arttırmış oldu. Yunanistan, bir çift kurtarma paketinde 240 milyar euroluk yardım sözü almış blunuyor. Yatırımcılar bu yıl bir borç takasında kayıplar yaşarken, bu durum Yunanistan'ın 100 milyar euroluk borcunun silinmesine yardımcı olmuştu.

Brüksel merkezli ING Groep NV kıdemli ekonomisti Carsten Brzeski, özel partilerde çok az borç kaldığı için Avrupa'nın resmi sektör dahiliyeti için şimdi ivme kazanma zamanı olduğunu ifade etti.