Japonya'daki karamsarlık BOJ'a kırmızı alarm gönderiyor
Çin'deki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin ihracatı olumsuz etkilemesi Japonya'nın zayıflığını artırarak, merkez bankasına uyarı sinyalleri gönderiyor
Avrupa'daki borç krizi ve Çin'deki yavaşlamanın ihracatı aşağı çekmesiyle Japonya'nın en büyük imalatçıları bu çeyrekte karamsarlaştı ve bu ay sürpriz bir şekilde parasal genişleme önlemlerini artıran Japonya Merkez Bankası üzerinde daha fazla adım atması baskılarını artırdı.
Bloomberg anketine katılan 12 ekonomist, 1 Ekim'de açıklanacak olan Japonya Merkez Bankası'nın Tankan Endeksi'nin eksi 4'e gerileyerek, dördüncü çeyrekte de karamsarlığın iyimserliğin önüne geçtiğine işaret etmesini bekliyor. Bu durum, Japonya'nın 2010'un ortalarında küresel resesyondan çıkmasından bu yana en uzun süreli negatif değerlere işaret ediyor.
Tankan raporu, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin yılın ikinci yarısında yeniden daralma riskini artırarak, BOJ'un deflasyonla mücadelesini de baltalıyor. Japonya'da iki gün içinde açıklanacak olan TÜFE verisinin, Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 0.3 düşüşe işaret edebileceği tahmin ediliyor. BOJ'un enflasyon hedefi ise yüzde 1'de seyrediyor.
Şirketlerin, küresel ekonomideki belirsizliklerden ötürü yatırım zamanı olmadığını düşündüğünü belirten Sumitomo Mitsui Asset Management'ın kıdemli ekonomistlerinden Hiroaki Muto, enflasyon hedefinden uzak olması ve hükümetlerden gelecek baskı altında kalacak olan BOJ'un bu yıl varlık alım programını genişletmesinin gerektiğini söyledi.
BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa ve meslektaşları önümüzdeki ay 4-5 Ekim ve 30 Ekim'de olmak üzere 2 kez politika toplantısı yapacak. Banka en son geçtiğimiz hafta parasal genişleme önlemlerine 10 trilyon yenlik ekleme yapmıştı.