Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, yeniden güçlenen piyasa geriliminin İtalya'yı yardım isteme durumunda bırakabileceği beklentisi ile, ülkesi için yardım çağrısında bulunmayı geciktiriyor olabilir. Zira bu durum, Rajoy'un pazarlık gücünü artıracak ve siyasi olarak da yükünü azaltacak.

Paris'te Rothschild Asset Management makroekonomi müdürü Raphael Gallardo, İspanya'nın, İtalya'nın borçlarını ödeme maliyetini düşürmek için Avrupa Merkez Bankası'nın yardımına ihtiyaç duyunlara katılmasına kadar kurtarma paketini erteleyebilirse, daha fazla kaldıraça sahip olacağını söyledi. İtalya ve İspanya tahvil faizleri arasındaki fark, dünkü seviyesi olan 65 baz puandan, bugün Madrid saati ile 09:30'da 68 baz puana yükseldi.

Gallardo, "İspanya, İtalya ile aynı zamanda yardım çağrısında bulunursa, daha iyi bir yol arkadaşı bulacak ve zorluklardan daha az zarar görecek" dedi ve "İtalya'nın daha da kemer sıkmaya ihtiyacı var ve bu nedenle, bunlara, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası'nın yardımı ile daha rahat ulaşılabilir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bunun olabilmesi için, Rajoy'un, Mart ayından bu yana İspanyol faizlerinin İtalyan faizlerinin üzerinde seyretmesine neden olan trendi tersine çevirerek, İspanyol ve İtalyan borçlanma maliyetleri arasındaki farkı daraltması gerekiyor. Yatırımcılar, Rajoy'u, politika dönüşleri ve iletişim gafları nedeniyle, Aralık ayında iktidara gelmesinden bu yana, kurtarma isteyecek bir sornaki aday olarak görüyorlar.