Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da ülke ve şirket tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler), İspanya'nın en zengin özerk bölgesinin daha fazla otonomi için erken seçim istemesi ile birlikte bir anayasa krizi ile yüzyüze kalacağı endişeleri ve sorunlu İspanyol bankalarının yeniden sermayelendirilmesinin önüne yeni engeller çıkarılmasının ardından yükseldi.

15 Avrupa ülkesinin CDS'lerini içeren Markit iTraxx SovX Batı Avrupa Endeksi yedi baz puan yükselerek 142 baz puana çıkarken, İspanya'nın CDS'leri 23 baz puan ile son üç haftanın en hızlı çıkışını yaparak, Londra saati ile 12:03'te 390 baz puana ulaştı. 25 banka ve sigorta şirketinin CDS'lerini içeren Markit iTraxx Finans Endeksi ise 11 baz puanlık çıkışla 205 puana ulaştı.

İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinde seçmenler, yerel kanun yapıcıların Başbakan Mariano Rajoy'un kemer sıkma tedbirlerinden rahatsızlık duydukları bir ortamda, 25 Kasım'da daha fazla bağımsızlık için sandık başına gidecek. Rajoy'un zor durumdaki İspanyol bankalarını kurtarmaya yönelik çabaları da, Almanya, Hollanda ve Finlandiya'nın, bölge kurtarma fonunun banka kurtarmanın maliyetini yalnızca sınırlı bir şekilde üstlenmesi gerektiğini açıklaması sonrası engellerle karşılaşacak gibi görünüyor.

Londra'da Investec Bank Plc sabit getirili menkul kıymetler analisti Elisabeth Afseth, "İspanya'nın krizin tam ortasında olduğu bir dönemde, Katalan hükümetinin bunu daha fazla kontrol elde edebilmek için siyasi bir platform olarak kullanması endişe verici" dedi ve "Ayrıca, oldukça muhtemel bir durum olarak görünen bankacılık birliğinde bir gecikme olması halinde de, bankaların yeniden sermayelendirilmesine ayrılacak para İspanya'nın hesaplarına girmeyecek. Bu da 100 milyar euroya (128 milyar dolar) kadar ek borçlanma anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.