KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, İspanya'nın bütçe sunumuna hazırlanması ve Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser'in QE3'ün büyümeyi teşvik edemeyebileceğini açıklamasının ardından son 2 ayın en sert düşüşünü yaşadı.

Acciona SA yüzde 9.9 düşerek İspanyol konut inşası firmalarını, bütçe sunumundan bir gün önceki aşağı çekti. İspanya'nın en büyük bankası Banco Santander SA yüzde 4.5 düştü. Anglo American Plc ise kömür üretimini düşüreceği açıklamasının ardından yüzde 3.7 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 16:30'da yüzde 1.7'lik düşüşün ardından 271.09 puan oldu. Endeks bu düşüşe rağmen yılın en dip seviyesi olan 4 Haziran'ın yüzde 16 üzerinde seyrediyor. Avrupa hisseleri tahmin edilenden yaklaşık 12 kez daha değerli işlem görürken bu rakam 2010'dan beri en büyük değerlendirmeye yakın duruyor.

Allianz Global Investors şef küresel yatırım yetkilisi Andreas Utermann, "Piyasalar dönmeye başladı" diyerek, "İnsanlar makro ekonominin iyi olmadığı gerçeğine yüzlerini çevirmeye başladılar. QE3'ü gördük ve şimdi gerçek dünyaya geri döndük. Parasal genişleme kesin büyüme yaratıyor diye bir şey yok" dedi.

Fed Philadelphia Başkanı ise dün yaptığı açıklamasında son parasal genişleme raundunun, Fed'in kredibilitesine zarar verebileceğini söyledi. S&P, 25 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Advertisement