KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonomik güven Eylül ayında, liderlerin para birliğindeki krizi çözme yöntemleri konusunda anlaşmaya varamamaları ve ekonomideki gerilemenin derinleşmesi ile birlikte beklenmedik bir şekilde düştü.

17 üyeli Euro Bölgesi'nde yöneticiler ve tüketicilerin güvenini gösteren endeks, Ağustos ayında, 86.1 seviyesinden 85 seviyesine indi. Bloomberg'in anketine katılan 28 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin değişmeyerek 86.1 seviyesinde kalması bekleniyordu.

Avrupalı tüketiciler ve işletme yetkilileri, borç krizinin en az beş Euro Bölgesi ekonomisini resesyona itmesinin ardından, ekonomik görünüm konusunda daha kötümser hale geldi. Avrupa Merkez Bankası, ekonomik kargaşayı durdurmak için bu ay sınırsız tahvil alım programının detaylarını açıkladı. Ancak İtalya ve İspanya gibi ülkelerde artan borçlanma maliyetleri, yatırımcıların kaygısını yansıtıyor.

Londra'da RBC Capital Markets şef Avrupa ekonomisti Jens Larsen, "Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler, tüketiciler ve işletmeciler için önemli olacak. Bu, finans piyasaları için de aynı şekilde önemli olacak. Zira bu tedbirler piyasalardaki felaket havasını biraz azaltacak. Ancak genel makroekonomik görünüm oldukça kötü" dedi.

Euro Bölgesi hükümetleri, ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.2 daralması ve ardından gelen yavaşlamanın derinleştiği yolundaki işaretlerden dolayı, bütçe açıklarını kapatmada ve yatırımcı güvenini yeniden sağlamada zorlanabilir. Markit Economics, 20 Eylül'de, hizmetler ve fabrika üretiminin bu ay 39 ayın en düşük seviyesine indiğini kaydetti.

Advertisement