KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kurtarma istemenin konuşulduğu bir ortamda, başkent Madrid'deki protestolar ve bölgesel liderlerin rahatsızlıklarını belirtmeleri ile birlikte, 2013 yılı kemer sıkma bütçesini onaylamak için bakanları ile bugün biraraya geliyor.

Bakanlar, Rajoy'un bütçe açığını gelecek yıl en az 18 milyar euro (23.2 milyar dolar) daraltacağı yolundaki taahhüdünü yerine getireceğine ilişkin planlarını anlatacak. Bu kısıntılar, Madrid'de bu hafta onbinlerce protestocunun güvenlik güçleriyle çatışmaya girmesine neden oldu. Protestocular, Başbakan Rajoy'un kemer sıkma tedbirlerini geri çekmesi ve istifa etmesini istiyor. Rajoy dün New York'ta yaptığı basın toplantısında, ispanyolların "büyük kısmının" sokaklar inmediğini ve ekonomiyi düzeltmek için halen üç yıllarının olduğunu söyledi.

Londra'da Eurasia Group siyasi analisti ve İspanyol hükümetinin eski seçim anketçisi Antonio Barroso, "Rajoy muhtemelen, sosyal huzursuzluktan dolayı, çok zor bir yıl sonu geçirecek" dedi ve "Protestolar muhtemelen gelecekte de devam edecek ve işçi sendikaları genel grev çağrısı yapma kararı alırsa, gösteriler yayılabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Madrid'de dün parlamento binası civarındaki protesto gösterileri sırasında üç kişi tutuklandı ve üç kişi yaralandı. Rajoy, Avrupalı ortaklarını ve yatırımcıları, krizle başa çıkabileceğine ikna etmede güçlük çekiyor. İspanyol tahvilleri, Rajoy'un dış   yardım isteme kararsızlığını yaşadığı 46 gün boyunca hızlı bir değer kaybı yaşadı.

İspanya kabinesi yerel saatle 11:00'de topandı ve toplantı saat 14:00 civarında sona erecek. Bütçe kanun taslağı Parlamento'ya 29 Eylül'de sunulacak.

Advertisement