Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Makine ve ekipman gibi sermaye mallarına olan talebin Ağustos ayında gösterdiği yükseliş, geçtiğimiz iki ay boyunca yaşanan düşüşün telafisini sağlayamadı. Bu durum, yatırım ve ihracatta yaşanan yavaşlamanın ABD ekonomik toparlanmasını daha çok dizginleyebileceğini işaret ediyor.

Bugün ABD Ticaret Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre uçaklar hariç savunma dışı sermaye ekipmanı siparişleri Haziran ayında yüzde 2.7 ve Temmuz ayında yüzde 5.2 düştükten sonra, Ağustos ayında yüzde 1.1 yükseldi. En az 3 yıl dayanması öngörülen dayanıklı tüketim mallarına yönelik toplam siparişler yüzde 13.2 düşerken, bu gerileme Ocak 2009'dan bu yana en büyük düşüş oldu. Bloomberg'in anketine göre, bu verinin yüzde 5.0 düşmesi bekleniyordu.

Bir zamanlar ekonomik toparlanmanın ana göstergesi olan imalat soğurken, vergi artışı ve hükümet harcamalarında kesintiyi öngören mali uçuruma yönelik endişeler, firmaların geri çekilmesine yol açarak Caterpillar Inc. gibi şirketlerin kayıp yaşamasına neden oluyor. Avrupa'dan Çin'e soğuyan ekonomiler, ihracatta da bir açık yaratırken ABD fabrikaları için bir başka baş ağrısı sebebi oluyorlar.

Ulusal İmalatçılar Birliği şef ekonomisti Chad Moutray, "İmalatçılar, yavaşlayan ekonomiden dolayı zorlanıyorlar ve ekonominin 2013 yılında nereye doğru yol aldığı konusunda endişeliler" dedi.

Bloomberg tarafından görüşleri alınan 79 ekonomistin tahmin medyanı toplam siparişlerde yüzde 5'lik düşüşe işaret etti. Tahminler, yüzde 9.4'lük düşüş ile yüzde 4'lük yükseliş arasında değişti.