Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore ve Japonya'nın sanayi üretim verilerindeki düşüşün, politika yapıcıları, ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla parasal genişleme önlemi almak zorunda bırakabileceği düşüncelerini artırması üzerine gelişen piyasa hisseleri değerlendi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi son 1 ayın en büyük sıçramasına işaret etti.

Korea Aerospace Industries Ltd., Hyundai Heavy Industries Co.'nun hisse almayı teklif etmesiyle son 15 ayın en büyük sıçramasını kaydetti. China Railway Construction Corp., bir biriminibn Nijerya'da anlaşma sağlamasıyla yüzde 3.3 değerlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 kazançla 1,003.74 puana yükselerek, bu ayki kazançlarını yüzde 6'ya genişletti. Gelişen piyasalar endeksi bu çeyrekte yüzde 7 yükseldi. Japonya'nın sanayi üretimi geçtiğimiz ay beklentinin üzerinde düşüş kaydederken, Güney Kore'ninki de 3. kez geriledi ve parasal genişleme beklentilerini artırdı.

Ekonomik verilerin durağan olduğunu ve yatırımcıların, önceki teşvik önlemlerinin olumlu etkisinin olup olmadığını anlamaya çalıştığını belirten ING Investment Management Korea Ltd.'ın yatırım genel müdürü Chung Yun Sik, şirketlerin önümüzdeki aydan itibaren çeyrek kazançlarını açıklamaya başlayacağını, bunun da piyasalar tarafından dikkatle izleneceğini söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 kazançla 14 Ağustos'tan bu yana en büyük kapanışına yönelirken, Şanghay Bileşik Endeksi de 1 haftalık tatil öncesinde bankacılık sistemindeki nakit sıkışıklığının gevşemesiyle yüzde 1 yükseldi. Hindistan'ın BSE Sensex Endeksi, rupinin 5 ayın zirvesine tırmanarak Asya paralarına öncülük etmesiyle yüzde 1.3 tırmandı. Güney Kore wonu da Mart'tan bu yana en güçlü seviyesinde işlem gördü.