KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ve Avrupa'daki yavaşlamanın ihracat talebini aşağı çekerek, Japonya'yı daralmaya bir adım daha yaklaştırmasıyla, dünyanın en büyük 3. ekonomisindeki büyük imalatçılar daha da karamsarlaştı.

Japonya Merkez Bankası'nın verilerine göre ülkenin en büyük imalat endeksi Tankan endeksi Eylül'de çeyrek bazda -1'den -3'e geriledi. Bloomberg anketine katışan ekonomistlerin medyan tahmini, endeksin -4'e gerileyeceği yönündeydi.

Tankan Endeksi, geçtiğimiz hafta açıklanan ve Ağustos'ta 2. kez aylık düşüşe işaret eden sanayi üretimi verisinin ardından geldi. JP Morgan Securities ve Credit Suisse Group AG, Japon ekonomisinin üçüncü çeyrekte büyük ihtimalle daraldağını söyledi. Tüketici fiyatlarındaki düşüşün sürmesinin de etkisiyle Japonya Merkez Bankası bu ay parasal genişleme önlemlerine yenilerini eklemek zorunda kalabilir.

Japon ekonomisinde Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık dönemlerinde ard arda daralma öngören Citigroup Global Markets Japan Inc.'in başekonomisti Kiichi Murashima, daralmanın ardındaki en büyük sebebein ihracat olduğunu söyledi.

İhracatın üç aydır düştüğü Japonya'nın Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı Ağustos'ta yüzde 22.9, Çin'e ihracatı ise yüzde 9.9 düştü. Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi 28 Eylül'de Japonya'nın ana ihracat pazarlarındaki ekonomik şartların oldukça istikrarsız olduna dikkat çekmişti.

Advertisement