Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, İspanya bankalarının sermaye açığına ilişkin haberler ve stokların son bir ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, üç günlük çıkışın ardından değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda, yüzde 0.4 düşerek ton başına 8,270 dolara geriledikten sonra, Tokyo saati ile 10:30'da 8,287 dolara toparlandı. Metal dün 8,316.75 dolar ile 21 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Aralık teslimatı bakır, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle pound başına 3.7790 dolara geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'e göre, İspanya bankalarının sermaye açığı, geçen hafta hükümet tarafından açıklanan tahminin iki katından daha fazla bir rakam olan 105 milyar euroya (135 milyar dolar) ulaştı. LME tarafından izlenen depolardaki bakır stokları dün yüzde 1.9 yükseldi ve 223,500 ton ile 3 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli metal traderı Hwang Il Doo, "Hükümetin stres testine karşın, İspanyol bankalarına ilişkin endişeler sürüyor" dedi e "LME stokları da bakır üzerinde aşağı baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Moody's analistleri, dünkü raporlarında, İspanyol bankalarının, zararlarını absorbe edebilmek ve sermaye rasyolarını geçen yıl yasa ile belirlenen seviye üzerinde tutabilmek için 70 ila 105 milyar euroya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu tutar, geçen hafta İspanyol yetkililerin bankacılık sektörünün zararlarını karşılayabilme gücüne yönelik kuşkuları dağıtmak için yaptığı stres testi sonuçları sonrası açıklanan sermaye aığı miktarı olan 53.7 milyar euronun neredeyse iki katı düzeyinde.

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'de piyasalar bu hafta Ulusal Gün tatili nedeniyle kapalı. LME'de, aluminyum ve nikel fazla değişmezken, çinko düştü. Kurşun ve kalay henüz işlem görmedi.