Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki imalat endeksinin, ihracatçıların görünümünü iyileştirmesi üzerine gelişen piyasa hisseleri 2 haftanın zirvesine yükseldi.

Satışlarının yüzde 20'sini Amerika'da kaydeden Samsung Electronics Co. 5 ayın en yükseğine tırmandı. Kia Motors Corp. yüzde 3.8 değer kazandı. Eva Airways Corp., Central News Agency'nin ABD'nin vize feragatı programına Tayvan'ı da dahil ettiğini yazması sonrasında yüzde 3.8 primlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 kazançla 1,007.09 puana çıkarak, 4. gününde de artıda seyretti. ABD imalat endeksi geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde artış kaydederken, Fed Başkanı Ben Bernanke de rekor düzeydeki ekonomik teşvikleri sürdürme sözü verdi.

ABD'nin toparlanmaya başlamasıyla küresel ticaretin de toparlanacağını öngören BDO Unibank Inc.'in yöneticilerinden Fitzgerald Aclan, Bernanke'nin açıklamasının yatırımcıların korkularını azalttığına dikkat çekti.

Filipin Borsası yüzde 0.7 artış kaydederken, Tayvan'daki Taiex Endeksi de yüzde 0.6 yükseldi. Malezya ringgiti bugün Asya paralarındaki kazançlara öncülük etti. Çin, Hong Kong ve Hindistan'daki piyasalar ise tatil sebebiyle kapalı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki kazançlara yüzde 0.8 ile teknoloji hisseleri öncülük etti. Endeks bu yıl yüzde 9.9 kazançla, yüzde 12 yukarıda seyreden MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi tahmini kazançlarının 11.3 katından, MSCI Dünya Endeksi ise 13.4 katından fiyatlandı.