Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, ülkenin Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alımlarını başlatacak adım olan kurtarma istemeye hazırlandığı yolundaki spekülasyonla yükselişini dördüncü güne taşıdı ve son üç haftanın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirdi.

İki yıl vadeli İspanya tahvillerinin faizi, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos'un, dün Avrupa Birliği (AB) Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile görüştükten sonra, AMB'nin tahvil alım teklifi konusunda çalışıldığını kaydetmesinin ardından son bir haftanın en düşük seviyesine indi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ekonomistlerce Ağustos ayında artış göstermesi beklenen Euro Bölgesi üretici fiyatları endeksi verisi öncesi değer kaybetti. Avusturya tahvilleri, bugünkü 1.32 milyar euroluk (1.7 milyar dolar) 2019 ve 2044 vadeli tahvil ihaleleri öncesi yükseldi.

Kopenhag'da Danske Bank A/S analistlerinden Moeller Lumholtz, "Piyasa, İspanya'nın yardım çağrısında bulunmasının yalnızca bir zaman meselesi olduğunu düşünüyor" dedi ve "Bu başvuru tahviller için pozitif olacak ve önümüzdeki birkaç hafta içinde egrçekleşmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 12 baz puan ya da 0.12 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 09:42'de yüzde 3.19'a geriledi ve 25 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Temmuz 2014'te vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli tahvillerin fiyatı 0.22 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.20 euro yükselerek 102.70'e çıktı. Ülkenin 10 yıllık kağıtlarının faizi 13 baz puan düşerek yüzde 5.75'e indi.