Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri ve emtia grubu, Çin'de hizmet sektörünün Mart 2011'den bu yana en yavaş büyümesini göstermesi ve İspanya Başbakanı'nın kurtarma istemekte acelelerinin olmadığını açıklamasının ardından düştü. Avustralya doları son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:10'da yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, iki günlük tatilin ardından piyasanın tekrar açılması ile birlikte kazançlarını geri verdi. Euro dolar karşısında 1.2804 dolar ine 11 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 1.2902 dolar seviyesine geldi. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.4 değer kaybetti. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, petrol ve soya fasülyesindeki düşüşlerin öncülüğünde yüzde 0.3 geriledi. Çin ve Güney Kore'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Çin'de imalat dışı satınalma yöneticileri endeksi (PMI), National Bureau of Statistics ve China Federation of Logistics and Purchasing'den yapılan açıklamaya göre, Ağustos ayında, 56.3 seviyesinden 53.7 seviyesine indi. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi perakende satışlar verisinin düşmesi bekleniyor. Bu durumda, perakende satışlar bu yıl ilk kez iki ay ard arda düşüş göstermiş olacak. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri yarın para politikasını görüşmek üzere biraraya gelecek. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kısa vadede kurtarma isteme gibi bir planları olmadığını söyledi.

Pacific Investment Management Co. gelişen piyasalar portföy yönetimi eş başkanı Ramin Toloui, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Küresel varlık piyasalarına en büyük risk, Avrupa'nın durumu olmaya devam ediyor. Bu nedenle, Avrupa Merkez Bankası'nın hareketleri önemli. Avrupa'da kötü finans krizi olasılığını azaltıyorlar. Ancak bu durum en büyük belirsizlik kaynağı olmayı sürdürüyor" dedi ve "Bu belirsizlik yalnızca ekonomiyle ilgili değil. Siyasesi faktörler de var" şeklinde konuştu.