Asya paraları değer kaybetti
Avrupa'daki yavaşlamanın derinleşmesiyle Asya'daki ihracatın zarar göreceği endişesi üzerine Asya paraları zayıfladı
Euro Bölgesi'ndeki yavaşlamanın derinleşmesinin Asya'daki ihracata zarar vereceği endişesi, Asya paralarına değer kaybettirdi. Malezya ringgiti ve Tayland bahtı, Asya paralarındaki düşüşe öncülük etti.
Ringgit ve bahtın 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetmesi, Asya'da en çok işlem gören paraların göstergesi BloomberJP Morgan Asya Dolar Endeksi'nin de Temmuz'dan bu yana en büyük 2 günlük kaybına işaret etmesine neden oldu. Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan perakende satış verisinin Ağustos'ta 2. ayında da düşebileceği tahmin ediliyor. Asya Kalkınma Bankası, 2012'ye ait Japonya hariç Asya'daki büyüme tahminini yüzde 6.6'dan yüzde 6.1'e düşrüdü.
Küresel büyümeye ilişkin eski endişelerin geri geldiğinin altını çizen Nomura Holdings Inc.'in eski Japonya hariç Asya döviz stratejileri müdürü Craig Chan, piyasanın Euro Bölgesi konularına odaklanmasından ötürü Asya paralarını bu hafta destekleyecek çok fazla faktörün olmadığını söyledi.
Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 26 Eylül'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti ve 3.0613 seviyesine geriledi. Tayland bahtı yüzde 0.2 değer kaybederek 30.72 düzeyine çekildi ve 24 Eylül'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Asya Dolar Endeksi son 2 günde yüzde 0.3 düşüle 23 Temmuz'dan bu yana en sert kaybına işaret etti.
Asya Kalkınma Bankası, Çin ekonomisinin bu yılki büyüme tahminini yüzde 8.2'den yüzde 7.7'ye çekerken, Hindistan'ın da 31 Mart'ta sonlanan yılda yüzde 5.6 büyüyeceğini öngördü.
Manila merkezli kuruluş gelişmekte olan Asya ekonomilerinin önümüzdeki yıla ait büyüme tahminini de yüzde 7.1'den yüzde 6.7'ye indirdi.